Nukkauskokeiluja

Edellisestä postauksesta onkin kulunut jo jonkin aikaa. Olen ehtinyt kokeilemaan nukkaamista muutamilla eri liimoilla ja lopuksi rykäisin tuon kesäauton kojelaudan uusiksi - nukattuna tietysti ;-) Ihan parasta a-luokkaa lopputuloksesta ei tullut, mutta siitä vähän myöhemmin. Edetään nyt siinä järjestyksessä missä kokeilunikin etenivät.

Lähdin ensin haarukoimaan nukkauksessa käytettävää liimaa ja ajattelin tavallisten liimojen olevan poissuljettuja niiden puutteellisen keston ja nopean kuivumisen takia. Etenkin autossa esiintyvä kuumuus ja uv-säteily arveluttivat. Lopulta päädyin kokeilemaan nukan tarttuvuutta mustaan rakennusliimaan, joka kokemusteni mukaan pysyi tahraavana liki tunnin.

No, lopputulos ei ollut sitä mitä halusin. Liiman suuren viskositeetin takia se oli telattava koekappaleen pintaan ja telaamisen jäljiltä pinta jäi rosoiseksi. Nukka levittyi pienille kappaleille hankkimallani pistoolilla kuitenkin helposti. Alla on havaintokuva lopputuloksesta:


Käytin tarkoituksella kahta koepalaa, joista jälkimmäisen pinnoitin liiman oltua paikoillaan noin 15min. Nukan tarttuvuudessa ei ollut mitään eroa.

Koska lopputulos ei ollut kummoinen, soittelin eräälle ammattilaiselle ongelmastani. Hänelle tilanne taisi olla tuttu ja ainakin DonJer oli tuotemerkkinä tunnettu. Hän ei tiennyt DonJerin liiman tuotenimeä tai vastaavaa tuotetta, mutta kehoitti kokeilemaan ihan tavalisella rautakauppamiranolilla. Siis maalilla! Ainakin sen saa sävytettyä mihin sävyyn haluaa :-) Minä otin hyllystä pienen purkin perusmustaa ja eikun kokeilemaan.

Toistin edellisen testijärjestelyn, levitin maalin telan sijaan pensselillä ja annoin toisen kappaleen kuivua maalin levityksen jälkeen sen 15min ennen pinnoitusta. Nukan tarttuvuudessa ei tälläkään kertaa ollut mitään eroa, mutta lopputulos suorastaan lupauksia herättävä. Pintaan ei jäänyt mitään epätasaisuuksia, vaan se näyttää siltä miltä kuvittelinkin - kuva valehtelee hieman, silmin mustaa maalia ei ole noin paljon näkyvissä mitä tuossa näyttää, vaan kappale on yhtenäisempi (salamavalo):


Lopuksi kokeilin nukkausta oikeaan kojelaudan osaan. Tämähän näyttääkin jo joltain (musta pinta on tullut tehtaalta, grafiitti on tee-se-itse):

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiinnostaisi kuulla lisää tuosta nukkauksesta.
Ottaisitko yhteyttä:
janipajakoski(a)hotmail.com
Jyri sanoi…
Kappas, on jäänyt kesän aikana kyselysi huomioimatta. Mieluiten vastaisin kysymyksiin tämän blgin kautta, koska silloin kysymys ja vastaus ovat kaikkien nähtävillä - joku muukin voi olla kiinnostunut ;-)

Mikä mieltäsi askarruttaa?
Anonyymi sanoi…
Terve!

Olenko yhtään jäljillä kuinka siis teit tuon nukkauksen.

Puhdistat käsiteltävän pinnan hyvin sitten vain maalaus mustalla maalilla, hetken odottelu ja tuolla nukkauspistoolilla ampuu nukan maalinpäälle ja antaa kuivua pari päivää?
Jyri sanoi…
Juuri noin. Maalina on ollut mulla Miranol - peittää alla olevan pinnan yhdellä sivelyllä, tasoittuu itsestään ja pysyy "auki" pitkään. Pistoolilla puhalletaan nukka pintaan ja annetaan kuivua yön yli.

Pinta on ihan ok, mutta sähköllä saisi kuituihin vieläenemmän ryhtiä.

Pitää vaikka tehdä toinen kojetaulu, jos vaikka onnistuisi vielä paremmin ;-)
Samu sanoi…
Minkälainen tuo nukkauspistooli on? Toimisiko siinä esim alasäiliöllä oleva hiekkapuhalluspistooli? Semmosia kun saa Biltemassta 16,90. Ja maalin voi varmaan myös ruiskulla vetää alle? Otitko tyota ryonia vai nylonio kun tilasit tuota nukkaa?
Jyri sanoi…
Muistakseni nukka oli ryonia - tällä ei pitäisi olla suurtakaan merkitystä lopputuloksen kannalta.

Nukkapistooli näkyy esim valmistajan sivuilta. Naurettavan yksinkertainen vehje, ainoa juttu on saada pientä pyörrettä purkin sisään. Tässä vehkeessä se on tehty pillimäisellä halkiolla pistoolin piippuun, mutta periaatteessa mikä mutka vaan ajaisi saman asian.

Tärkeää on riittävän alhainen paine.