Tee-se-itse nukkaus

Aina aika-ajoin joku kysyy jollain tuning- tai rallihenkisillä keskustelupalstoilla, että onnistuuko esimerkiksi kojelaudan nukkaus kotikonstein. Vastaus on yleensä joko tyly ei tai sitten hieman hienovaraisempi osoitus jollekin ammatikseen nukkausta tekevän yrityksen sivuille. Selitys on yleensä ettei itse tekemällä tule hyvä ja että kunnon vehkeet maksavat maltaita. Kyselijän into loppuu yleensä tähän ja keskustelu tyrehtyy alkuunsa.

Miksi näin on? Onko se nukkaaminen todella niin vaikeaa, vai yritetäänkö köyhää kyykyttää vai onko kenties kyse siitä että jos mä en saa, niin miksi muidenkaan..? Ajattelin ottaa asiaasta selvää ;-)

Nukkaaminen on siis pinnoitustekniikka, missä pinnalle levitettyyn liimaan ruiskutetaan pieniä nylon tai rayon "langanpätkiä", jotka tarttuvat pintaan pystyyn ja luovat samettisen tasaisen ja kiillottoman pinnan. Pinnoite on hieman valmistajasta ja materiaalista riippuen 0,75 tai 1mm pitkää ja levittäminen voidaan suorittaa joko puhaltamalla tai sähkökentällä vauhdittamalla jolloin tuottettava pinta saa hieman eri näköä. Puhallettu pinta muistuttaa enemmän samettia, kun taas sähköllä autettuna pinta on tasaisempi ja pinnoitetta tiheämmässä. Samettinen, puhallettu pinta on löytämieni kommenttien mukaan "matampi", joten se soveltunee hyvin auton kojelautaan. Lähde on aina luotettava netti, joten se siitä... ;-))

Tee-se-itse miehelle nukkausta on markkinoitu jo vuosia suuressa maailmassa. Mm. erilaisten kalastusvapojen, metsästyskaaveiden ja puutöiden viimeistelyyn sekä pienoismalli- ja lautapelimaailmassa on tarjolla reilusti erilaisia värejä ja nukkausmateriaaleja. Tunnetuin tämän alan tuotemerkki on Don-Jer. Näin kotosuomesta ja 2000 luvulla katsottuna tämän ei pitäisi olla mikään ongelma, netistähän saa kaikenlaista? Mutta Don-Jerin nukan värjätty kiinnitysliima ei tule suuren valtameren yli normaalissa lentorahdissa ja Brittiläisen kilpailijan lähetyskulut liimapurkille ovat moninkertaiset sen arvoon nähden. Eivätkö nämä tajua tässä olevaa markkinarakoa, vai miten tämän pitäisi toimia?

Minä päätin ottaa pienen riskin ja tilasin pienen määrän nukkaa ja suurempien kohteiden käsittelyyn sopivan puhalluspistoolin Jenkeistä.  Vaihtoehto olisi ollut hieman lelumainen nukan puhalluspullo, mutta uskoni sen käyttämiseen koko kojelaudan alueelle ei riittänyt. Tilaukseni meni tietty tulliin ja olisit nähnyt sen tullivirkailijan ilmeen kun se kyseli mitä "flock" oikein on ja mihin sitä jauhetta oikein käytetään ;-) Puhalluspistoolikin ("spray gun") kuulosti vissiin hieman oudolta tuotteelta lähetyslistalla. No, loppujen lopuksi tullia ei mennyt ja ALViakin vain semmoiset 20€. Ainoa mikä piti enää ratkaista oli sen nukan kiinnittämiseen käytettävä liima ja pääsisin testaamaan :-)

Kommentit

Seppo sanoi…
ei vissiin tainnu onnistua kun ei tän enempää ole tarinaa :D
Jyri sanoi…
Huomasitko kevään 2010 postauksen? Kyllä se nukka saatiin levitettyä, mutta harjoitteluksihan tuo meni.