Jarrusetin ihmettelyä

Perjantaina saapui eBaystä tilaamani ST170 jarrulevypari ja palikat jarrujen päivityksen sovitustestiä varten alkavat olla kasassa. Jo pari viikkoa sitten kävin hankkimassa AVK:sta MK3 Mondeon etujarrusatulat. Näihin satuloihin päädyin kahdesta syystä: ne on helpompi ja halvempi löytää kuin vastaavissa konstruktioissa käytetty mk2 v6 Mondeon satula. Tänään oli sitten vihdoin aikaa käydä kesäauton talvehtimista häiritsemässä ja sovittamassa osia paikalleen.

Jo aikaisemmin uumoilemani välipalan tarve tuli testillä todistettua, joten ihan bolt-on tämä konversio ei ole, mutta kyllä se silti vaivan väärti on - nimittäin on levyillä kokoeroa!


Sierra V6 260mm yllä ja Focus ST170 300mm alla.

Mondeon satula on mielenkiintoinen vielä siitä syystä, että kaikissa mk3:ssa on 300mm jarrulevyt, joten nuo satulat paloineen peittävät koko ison levyn kitkapinnan. ST170 levyissä on kätevästi sama pulttijako ja -määrä, kuin Sierrassa. Mondeossa on valitettavasti 5-pulttiset navat.

Osat ovat siis periaatteessa ok, mutta eihän mikään koskaan mene kuten elokuvissa joten tässä on hieman havaitsemiani eroja Sierran ja hankkimieni osien välillä:
  • Mk3 Mondeon satulassa on 12mm kierteet, kun Sierrassa on 10mm.
  • ST170 levyn korkeus on 44,5mm, kun Sierrassa (2wd N/A) on 58mm
Mondeon satulan kannakkeen pulttijako osuu tasan kohdalleen Sierran olkatukeen, mutta se jää mittaukseni mukaan 16mm irti. Pelkissä levyissä "korkoeroa" on 13,5mm, joten tuo mittaus lienee kohdallaan. Täytyy tehdä joku, vaikka puinen, mallipala ja kokeilla sovitusta uudelleen sillä. Ajatus olisi, että samalla, kun satulaa siirtää ulospäin, sitä siirretään myös hieman sivulle, jolloin jää tilaa 12mm pulttikiinnitykselle. Satulaa voi siirtää muutaman sentin kumpaan tahansa suuntaan, ennen kuin olkatuki ottaa satulaan kiinni. Parempi suunta näyttäisi olevan ylös, eli pyörän "eteenpäin" suuntaan - siellä on hieman enemmän tilaa.


Kohdallaan, mutta toivottoman kaukana millekään prikkaviritykselle.

Lopuksi kokeilin vielä sovitusta vanteen kanssa ja hyvinhän tuo sopii 16" vanteen alle. Ei ota satula kiinni edes vanteen puoliin, vaikka sitä hieman epäilin, kun tuo levyn korkeus ja samalla satulan sijainti muuttuu jonkin verran. Kaikki on sitä satulan sijoituksen välipalaa vailla kunnossa (toki satulat pitää kunnostaa), joten täytyy käydä katsastukonttorilla kysymässä miten suhtautuvat tuohon satulan siirtoon.


Hyvin mahtuu...

Kommentit