Pakoputki-saaga saa jatkoa

FoMoCo päivän ajelut alkoivat taas lähestymään, on muuten kumma miten sekin tapahtuma on pidetty ihan järjestäjien puolesta suorastaan piilossa yleisöltä, ja kesän ajeluiden jälkeen alkoi epäilyttämään pakoputken melu. Onhan se meluisa, varsinkin veto päällä tai motarilla, mutta todellista melua ei ole koskaan mitattu. Katsastuskin meni ilman mittauksia kevällä ja sainkin kuulla siihen syyn vierraillessani konttorilla uudelleen.

Sain nimittäin päähäni, että käyn kysymässä, josko konttorilla voitaisiin mitata melu ahvenistolla käytössä olevalla tavalla. Hieman yllättäen katsastusmies sanoi, ettei heillä (tai yleensä monellakaan konttorilla) ole edes paikkaa tehdä melumittauksia lain edellyttämällä tavalla, mutta suostui lainaamaan mittaria omiin mittauksiini, mistä olin suorastaan yllättynyt.

Perjantaina kävinkin sitten hakemassa mittarin tunniksi lainaan ja mittasin melutason: 98dB A-asteikolla ei menisi lähellekään Ahvenistolla vaadittavaa 95dB rajaa. Pakoputkistoon olisi siis lisättävä ainakin se viimeinen äänenvaimennin.

Koska aikaa on vain viikko, päätin tehdä putkiston helpolla, y-haaralla putket yhteen taka-akselin jälkeen (kuten alkuperäisessäkin) ja yhdellä ulostulolla takapöntön kautta kaasut pihalle. Perjantai-iltana Motonetissä osia hakiessani (miksi muuten tulee aina hankittua liikaa niitä mutkia?) meinasin tulla epätoivoiseksi, kun kunnollisen oloista vaimenninta ei meinannut löytyä. Tyydyinkin melkoiseen tuuning viritykseen kaamealla kromi-ulostulolla, liekö 3"?


Toivottavasti tuo pönttö pudottaa melua sen 3dB, aika avonainen se kuitenkin näyttää olevan...


Y-haaran virittelin kasaan itse muutamasta 30-asteen mutkasta. Tarkemmin ajatellen noitakin olisi varmaan ollut hyllyssä - no, saapahan taas hitsausharjoitusta ;-)

Kommentit

Masa sanoi…
Kiitos tästä kirjoituksesta. Saitko pudotettua äänenvaimentimella melutasoa? Tulee tuosta Y-haarasta mieleen kaverini projekti täällä Seinäjoella kun hänen täytyi traktorin putkistoa uusia. Hän hitsaustyöt teetti paikallisella yrityksellä koska hänen hitsausharjoittelulla olisi varmaan viikkoja mennyt ennen kuin olisi saanut tyydyttävän lopputuloksen aikaiseksi. Hienoa, että sait itse tehtyä näin hienon vaimentimen.